هرج و مرج در فوتبال ایران به سطحی رسیده که دیگر بررسی شرایط آن به آسانی ممکن نیست. پس از اتفاقات ناخوشایند در دیدار پرسپولیس – تراکتور و حواشی مختلف آن، حالا دیگر برای سایر هنجارشکنهای لیگ برتر نوبت رسیده تا فضای فوتبال را به سمت التهاب و...
هرج و مرج در فوتبال ایران به سطحی رسیده که دیگر بررسی شرایط آن به آسانی ممکن نیست. پس از اتفاقات ناخوشایند در دیدار پرسپولیس – تراکتور و حواشی مختلف آن، حالا دیگر برای سایر هنجارشکنهای لیگ برتر نوبت رسیده تا فضای فوتبال را به سمت التهاب و درگیری ببرند و با تهدیدهای مجازی به این وضعیت دامن بزنند.
بدون شک عدم برخورد سریع با عوامل متخلف دیدار پرسپولیس و تراکتور از سوی ارکان قضایی فوتبال، باعث تکرار رفتارهای مشابه شده و احتمالاً این وضعیت همچنان ادامه خواهد داشت. هرچند وزیر ورزش و جوانان در روز جمعه دستور تشکیل کارگروهی ویژه برای بررسی این اتفاقات را صادر کرده و مدیران فوتبال را به وزارت ورزش احضار نموده است، اما تجربه نشان داده است که این نوع تصمیمات دستوری بدون نتیجه خواهند بود.
اگر رفتارهای ناهنجار فوتبال ایران با این نوع تصمیمات کنترل میشد، بعد از نابینا شدن سرباز احمدی در اصفهان، دیگر شاهد تکرار چنین حوادثی در سایر ورزشگاههای کشور نبودیم. اما تا امروز موارد مشابه بسیاری رخ داده که سه نفر از آنها چشمان خود را از دست دادهاند تا نشان دهد مشکلات فرهنگی فوتبال ایران با جلسات و کارگروههای آسیبشناسی حل نمیشود.
دهم دی ماه ۱۳۸۶، روزی که سرباز احمدی در فولادشهر در جریان بازی سپاهان – پرسپولیس به دلیل برخورد نارنجک چشم خود را از دست داد، این تصور وجود داشت که دیگر چنین حوادثی تکرار نخواهد شد. اما ۹ سال بعد و در پانزدهم اردیبهشت ۱۳۹۷ در خرمشهر، دوباره یک حادثه تلخ مشابه رخ داد و اسماعیل بهداروند، هوادار استقلال، بینایی خود را از دست داد.
مسئولان فوتبال ایران بعد از این تراژدی تلخ ادعا کردند که با این رفتارها بهگونهای برخورد خواهند کرد که دیگر تکرار نشود، اما شش سال بعد از نابینا شدن اسماعیل بهداروند و هفتم بهمن ماه ۱۴۰۳ در ورزشگاه آزادی تهران، محمد جواد عبده بر اثر برخورد سنگ به چشمش بینایی خود را از دست داد.
مرور این اتفاقات تلخ نشان میدهد که مدیران فوتبال ایران استراتژی درستی برای کنترل سکوهای ناآرام ندارند. اگر رفتار آنها به اندازه کافی پیشگیرانه و بازدارنده بود، امروز افرادی نظیر اسماعیل بهداروند و محمدجواد عبده میتوانستند بدون دردسر بازیهای تیم خود را تماشا کنند. اما مدیریت نادرست و عدم ایجاد فضای مناسب در ورزشگاهها موجب شده که حالا خطر نابینا شدن هر تماشاگر فوتبالی را تهدید کند.
بیتردید اگر سازوکاری مناسب برای کنترل سکوهای ورزشگاهها اتخاذ نشود، سریال نابینا شدن هواداران بیگناه فوتبال ایران تکرار خواهد شد و همچنان بدون هیچ گونه ترسی از محاکمه و برخورد قضایی هولیگانهای فوتبال ایران قربانیان جدیدی خواهند گرفت.
دستور وزیر برای تشکیل کارگروه حوادث آزادی
به دستور وزیر ورزش و جوانان، جلسهای برای بررسی حواشی دیدار پرسپولیس و تراکتور برگزار خواهد شد. در پی این اتفاقات، جلسهای با حضور مسئولان مرتبط تشکیل میشود تا ریشههای بروز این حوادث تحلیل شود و راهکارهایی برای بهبود امنیت و نظم در مسابقات لیگ برتر ارائه شود. کاهش تنشها و ایجاد فضایی امن برای برگزاری مسابقات از دیگر محورهای این نشست خواهد بود.