کارهای نکرده پزشکیان مهم‌تر‌ است!
54

در کشوری که با مشکلات عمیق و مزمنی همچون تورم فزاینده، بیکاری، نرخ رشد اقتصادی بسیار پایین، آسیب‌های اجتماعی، اختلال در روابط بین‌الملل و چیزهای دیگر روبه‌روست، ۶ ماه زمان اندکی است برای اینکه کاری ملموس و محسوس انجام شود.

 کامبیز نوروزی حقوقدان در یادداشتی نوشت: 



عصای موسی هم در کار نیست که به اشارتی، اژدهایی شود برای بلعیدن فاسدان و شکافتن رود خروشان بحران‌ها. خصوصاً که آقای پزشکیان و همکارانشان با موانع بسیار زیادی روبه‌رو هستند. اما مواردی بوده‌اند که «کارهای نکرده» را باید همچون «کارهای انجام شده» دید. مهم‌ترین کاری که دولت و شخص رئیس‌جمهوری انجام ندادند، ابلاغ قانون عفاف و حجاب است.



آقای پزشکیان ناهمراهی خود با این قانون را علناً اعلام کرد؛ قانونی مشکل‌ساز که نه پایه‌ شرعی دارد و نه با اصول حقوقی سازگار است.



در دانشگاه‌ها هم به فشارها اضافه نکردند و با بازگشت بسیاری از دانشجویان و اساتید کمی آرامش دیده می‌شود.



دیگر آنکه پزشکیان و دولتش، دولت تنش سیاسی و اجتماعی نیستند یعنی کارهایی نمی‌کنند که به تنش‌های سیاسی و اجتماعی امروز جامعه ایران بیفزاید. در واگذاری برخی سمت‌های دولتی، ملی و استانی بعضی انتصاب‌ها مورد انتقادند، اما نسبت به گذشته، اقدامات و حرف‌های تنش‌زا کمتر بوده است.



از کارهای نکرده دیگر دولت اینکه دولت برای جبران کسری بودجه به چاپ اسکناس بدون پشتوانه که قبلاً با دست و دلبازی انجام می‌شد، متوسل نشده است.



به نظر می‌رسد تغییر دولت در ایران که با تغییراتی در خاورمیانه همراه بود و در داخل کشور هم از سطح قدرت جریان‌های افراطی حکایت می‌کند، تا حدی به افزایش امید عمومی برای اصلاح و بهبود اداره کشور انجامیده است.



به طور خلاصه دولت پزشکیان این امیدواری را القا می‌کند که دست‌کم بتوان برخی از مشکلات عمیق کشور را کاهش داد و موانع بهبود وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ایران را کمتر کرد.



از دیگر کارهای نکرده آقای پزشکیان که باید بسیار ارج نهاد، این است که به درستی شعارهای فاقد پشتوانه از ایشان و دولتش صادر نشد و حتی برنامه و ایده حکمرانی خاصی نیز ارائه نمی‌شود.



اما کارهای نکرده دیگری هم هست که نمی‌توان بر آنها ارج نهاد. مثلاً دولت در اقتصاد ایده تازه‌ای ارائه نکرد، یا اینکه از برنامه‌ای برای احیای مرجعیت رسانه‌ای در کشور خبری نیست. اینها فقط نمونه بودند.



با وجود همه این‌ها، هرچند وفاق ایده بسیار مناسبی است که اثر مثبتش در چند ماه نیز قابل مشاهده بود، اما وفاق امری دوجانبه است. در هر تضادی، از جمله در سیاست، اگر یک طرف نخواهد به وفاق بگراید و همچنان بر طبل انشقاق بکوبد و توهین و تهدید روانه بازار سیاست کند، وفاق با او بی‌معناست. این دسته، نزاع و مرافعه می‌سازند. راه مواجهه با این اقلیت این است که صرفاً باید آنان را به قانون سپرد.



تا امروز مفهوم وفاق بیشتر صورتی اخلاقی داشته است. شیوه آقای پزشکیان در رعایت مقتضیات وفاق موجب شد بتواند با قوا و دیگر نهادها آسوده‌تر به گفت‌و‌گو بنشیند و منازعات کاهش یابد. اما دولت نتوانسته است از وفاق، ترجمانی برای آیین حکمرانی ارائه کند. درویشی و حکمرانی دو آیین متفاوت هستند.



تأکید بر اخلاق درست است، بویژه در سیاست. عمل به فضیلت‌های اخلاقی همیشه پسندیده است و ارزش‌آفرین. اما تا وقتی که وفاق در بحث‌های فلسفی، دینی و اجتماعی ترجمان حقوقی پیدا نکند، نمی‌تواند در قالب آیین حکمرانی موفق شود

در سطح نظریه حقوقی وفاق، باید به سه پرسش بنیادین پاسخ داده شود؛ وفاق با چه کسانی؟ وفاق در چه موضوعاتی؟ وفاق تا چه سطحی؟ و در هر لایحه، تصویب‌نامه، آیین‌نامه و ابلاغیه، عزل و نصب، خواه اجتماعی باشد و فرهنگی یا سیاسی، مفهوم وفاق جریان داده شده و از آن تبعیت شود.



به عنوان مثال وقتی با سیاست‌های پولی دولت، قیمت دارو گران می‌شود، اقشار فرودست برای درمان و تأمین داروی خود ناتوان می‌شوند. در این سیاست پولی با اثری که بر اقشار فرودست می‌گذارد، وفاق با دهک‌های پایین چه معنا و مفهومی دارد؟ آیا در وفاقی که مطرح می‌شود، این گروه‌های اجتماعی هم جایی دارند؟ نمی‌دانیم. یا با مدیرانی که فقط با اتکا به روابط سیاسی منصوب می‌شوند و جز کسب منافع و اتلاف منابع اثری ندارند، چه وفاقی ممکن است؟ پرسش‌ها و مثال‌ها فراوان است و اینجا مجال نوشتنش نیست.



غرض اینکه تا زمانی که دولت نتواند ایده وفاق را، بدان‌گونه که گفته شد، به آیین حکمرانی بدل کند، قادر نخواهد بود چنان که ضرورت مقتضای وجود دولت است، اقتدار خود را به عمل درآورد.


مسعود پزشکیان

نظر خود را ارسال کنید ...

آخرین اخبار

گزارش خرابی پردازنده‌های AMD ۹۸۰۰X۳D در مادربردهای ازراک

مصمم به تقویت روابط تهران-مسکو هستیم

بازنگری شرایط برای تردد سهل، مطمئن و بدون مشکل ایرانیان مقیم خارج به داخل کشور

ولوو ۲۴۵؛ ایمنی بالا با توانایی حمل یک کاناپه بزرگ در اتاق!

عراقچی: مذاکره مستقیم ایران و امریکا در سایه فشار حداکثری ممکن نیست

سامسونگ فناوری متالنز را برای کاهش وزن هدست‌های واقعیت ترکیبی توسعه می‌دهد

فیروز کریمی پنجمین سرمربی استقلال

تساوی بازی بزرگ و شاهکار نیروی زمینی

در اصلاح نقاط حادثه‌خیز و رفع نواقص جاده‌های بین شهری به بهانه عدم تخصیص اعتبارات مالی کوتاهی نشود

آقای خاص به نژادپرستی متهم شد!

پربازدیدترین ها

حادثه هواپیمای فوکر ۱۰۰ کارون در فرودگاه مهرآباد

ترامپ چگونه بازار انرژی جهان را متحول می‌کند؟

بانک صادرات ایران دومین شرکت برتر ایران شد

رضایت موسیمانه از اردوی کیش

دقیقی: به جز یک صحنه هیچ موقعیت خاصی به تیم هوادار ندادیم

تلاش برای بازگشت به زندگی عادی

بقائی: ایران درباره توان دفاعی خود مذاکره نمی‌کند

سیمئونه: ما در تاریخ ماندگاریم

سردار قاآنی: امروز از بزرگ‌ترین شکست رژیم صهیونیستی رونمایی می‌شود

دفتر نتانیاهو از اجرایی شدن آتش بس در ساعت ۱۱:۱۵ به وقت غزه خبر داد

پر بحث ترین ها

نماینده سابق مجلس: اجازه دهیم بررسی لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام به مسیر خود ادامه دهد

توقف شاگردان عبدی پشت دیوار جام‌جهانی

برگزاری نشست سران قوا به میزبانی رئیس جمهور

ضرورت پیوستن به FATF؛ از تسهیل مراودات تجاری با جهان تا اثبات شفافیت مالی

رهبر انقلاب: تنها راه پیشبُرد کشور استفاده از توانمندی‌های بخش خصوصی است

ورزشگاه «کمیل شمعون» مملو از دوستداران سید مقاومت

نامه ایران به شورای امنیت سازمان ملل در خصوص اظهارات ضد ایرانی ترامپ

تولید انبوه پردازنده Exynos ۲۵۰۰ سامسونگ آغاز شد

مدیرعامل منطقه آزاد دوغارون منصوب شد

وزیر نیرو: کاهش آورد آبی کشور به کمتر از ۳۸۰ میلیارد مترمکعب

برچسب ها