در آستانه دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم در عمان، نگاهی کردیم به تازهترین روایتها و خبرها در خصوص این موضوع.
: تیمهای فنی ایران و آمریکا قرار است روز شنبه با میانجیگری عمان در مسقط مذاکرات خود را آغاز کنند. ابتدا قرار بود این مذاکرات از روز چهارشنبه آغاز شود ولی بر اساس گزارشها دولت ترامپ زمان لازم داشت تا هیئت فنی و کارشناسی مذاکرات را انتخاب کند.
این در حالی است که ترامپ در شامگاه پنجشنبه مجددا از زبان تهدید استفاده کرد و گفت: «فکر میکنم در رابطه با ایران خیلی خوب عمل میکنیم. ما جلسات بسیار جدی داریم و فقط دو گزینه وجود دارد. و یک گزینه گزینه خوبی نیست.»
با این دو مقدمه آخرین اخبار و روایتها از این مذاکره را بخوانید:
واشنگتنپست: آمریکا هنوز نمیداند چه میخواهد
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در گزارشی به نقل از مقامات آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود نوشته:
* تیم آمریکایی متشکل از حدود دوازده نماینده از وزارتخانههای مختلف، از جمله امور خارجه و خزانهداری و همچنین جامعه اطلاعاتی، این هفته برای اولین بار در وزارت امور خارجه گرد هم آمدند تا در مورد پارامترهای خواستههای دولت آمریکا از ایران که هنوز نامشخص است و در مورد آن منتظر تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور، هستند، بحث کنند.
* در جلسه برنامهریزی اولیه خود، اعضای تیم فنی سوالاتی را در مورد جنبههای مختلف موضع ایالات متحده، از جمله اظهارات ظاهراً متناقض مقامات دولت در مورد اینکه آیا ایران باید اجازه هرگونه قابلیت غنیسازی داشته باشد، مطرح کردند.
* اگرچه تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه، روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که استیو ویتکوف، فرستاده ویژه ترامپ، نیز روز شنبه برای سومین دیدار جداگانه در این ماه با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، به عمان سفر خواهد کرد، اما سایر مقامات آمریکایی گفتند که برنامههای ویتکوف هنوز مشخص نشده است.
* تیم فنی ایالات متحده که این آخر هفته به عمان سفر خواهد کرد، توسط مایکل آنتون، مدیر دفتر برنامهریزی سیاست وزارت امور خارجه، رهبری میشود. آنتون، از اعضای ثابت قدم جنبش MAGA است که در دولت اول ترامپ خدمت کرده ولی هیچ تخصص شناختهشدهای در امور هستهای ندارد.
مایکل آنتون کیست؟
بخش فارسی سرویس جهانی بی.بی.سی. در گزارشی در مورد آنتون نوشته:
* مایکل آنتون گرچه در دولتهای قبلی مشاور امنیت ملی بوده است، اما نه سابقهای در زمینه مذاکرات هستهای دارد و نه قبل از سال ۲۰۲۵ در وزارت خارجه آمریکا سمتی به عهده داشته است.
* او در مجموع ۹ سال در استخدام دولت فدرال آمریکا بوده ولی حضور پر سر و صدایی در مطبوعات نداشته و بیشتر در پشت صحنه بوده است.
* مایکل آنتون ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ و با آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ، به عنوان سی و سومین مدیر ستاد برنامهریزی سیاستگذاری وزیر امور خارجه ایالات متحده منصوب شد. آن ماری اسلاتر، جیکوب سالیوان و برایان هوک از جمله افرادی بودهاند که در دورههای پیشین این نقش را در وزارت خارجه به عهده داشتهاند.
* این سمت مستلزم تسلط بر مسائل امنیت ملی و خطرات تهدیدکننده ایالات متحده، تعیین سیاستهای کلی سیاست خارجی کوتاه و بلندمدت و همچنین مشارکت در نوشتن سخنرانیهای رئيسجمهور است.
* ریاست ستاد برنامهریزی و سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا معمولا در برنامه و عملیاتهای مهم حضور دارد مثلا در زمان حمله موشکی آمریکا به سوریه در حمص در آوریل ۲۰۱۷ آقای آنتون در اتاقی در کنار سایر مقامهای امنیتی و دونالد ترامپ نشسته بود.
* گزارش شده که مایکل آنتون در دو جلسه قبلی مذاکرات همراه با آقای ویتکاف حضور داشته است.
* در سال ۲۰۱۶ او با نام مستعار مقالهای جنجالی نوشت که به اعتقاد بسیاری به پیروزی آقای ترامپ در انتخابات کمک کرد. عنوان مقاله او «پرواز ۹۳ انتخابات» بود. اشاره او به پرواز شماره ۹۳ یونایتد در روز حمله ۱۱ سپتامبر بود.
* بر اساس این مقاله، در این پرواز «مسافران با اطلاع از نیت هواپیماربایان با ورود به کابین باعث سقوط هواپیما در پنسیلوانیا شدند تا خسارات جدیتری به بار نیاورد.» مایکل آنتون در آن مقاله ادعا کرده بود که اگر هیلاری کلینتون هدایت کشور را به دست بگیرد، آمریکا سقوط خواهد کرد. او گفته بود یا باید به کابین خلبان حمله کرد و به دونالد ترامپ رای داد، یا کشور به قهقرا خواهد رفت.
* پیش از بازگشت به دولت ترامپ، آقای آنتون عضو ارشد موسسه کلرمونت بود و در آن تدریس میکرد. او همچنین در حال تحقیق برای نوشتن کتابی درباره وضعیت ایالت کالیفرنیا بود.
* بر اساس اطلاعاتی که در وبسایت وزارت خارجه آمریکا ثبت شده، او همزمان استاد علوم سیاسی در کالج هیلزدیل بوده و دوره مجازی «سیاست خارجی آمریکا» را طراحی و تدریس کرده است. همچنین در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد امنیت ملی و فلسفه سیاسی درس میداده است.
* همکاری او مختص کار با جمهوریخواهان از جمله پیت ویلسون، فرماندار سابق ایالت کالیفرنیا، رودی جولیانی، شهردار نیویورک و جرج بوش، رئیسجمهور آمریکا بوده است. در دولت اول دونالد ترامپ هم به عنوان معاون دستیار رئیسجمهور فعالیت داشته است.
* او گرچه در وزارت خارجه کار نکرده و تجربهای در زمینه مذاکرات هستهای ندارد، اما در شورای امنیت ملی آمریکا به عنوان مشاور امنیتی رئیسجمهور کار کرده است.
* در فاصله بین کار در دو دولت بوش و ترامپ او در بخش خصوصی و حوزههای رسانه و مسائل مالی فعالیت داشته است.
باز هم ادعاهای غریب آکسیوس
سایت آکسیوس هم روایتی از مذاکرات هستهای را ارایه کرده که البته به قلم باراک راوید، خبرنگار نزدیک به دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر است.
طبق این روایت که به نقل از دو منبع آگاه صورت گرفته:
* عباس عراقچی، روز شنبه (گذشته) در جریان مذاکرات هستهای به استیو ویتکاف، نماینده کاخ سفید، گفته است که ممکن است دستیابی به توافق نهایی هستهای بر اساس جدول زمانی پیشنهادی رئیسجمهور ترامپ امکانپذیر نباشد و پرسیده است که آیا طرفین باید ابتدا بر سر یک توافق موقت مذاکره کنند یا خیر.
* حرف عراقچی این بوده که که با توجه به ماهیت فنی دقیق هرگونه توافق هستهای، تکمیل مذاکرات ظرف ۶۰ روز بسیار دشوار خواهد بود. ویتکاف به عراقچی گفت که فعلاً نمیخواهد در مورد یک توافق موقت بحث کند. در عوض، او میخواهد بر دستیابی به یک توافق جامع ظرف ۶۰ روز تمرکز کند. ویتکاف گفت اگر هر دو طرف فکر میکنند که با نزدیک شدن به این مهلت به زمان قابل توجهی بیشتری نیاز است، میتوانند ایده یک توافق موقت را دوباره بررسی کنند.
* این منبع همچنین مجددا مدعی شده که عراقچی با ویتکاف دیداری مستقیم هم داشتهاند.
* در خبر آکسیوس آمده که نمایندگی ایران در سازمان ملل در بیانیهای به اکسیوس موضوع توافق موقت را تکذیب کرده و گفته: «این موضوع نه درست است و نه دقیق.».
تیم آژانس به ایران میآیند
* در تحولی دیگر به گفته مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA)، یک تیم فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به زودی برای بحث در مورد نصب مجدد دوربینها و سایر مسائل نظارتی به تهران سفر خواهد کرد.
* گروسی که به واشنگتن سفر کرده بود در این زمینه گفت: «این سفر در چهارچوب مذاکرات نیست ولی به آن مرتبط است و افزود که مطمئن نیست اگر مذاکرات برگزار نمیشد، ایران به تیم او اجازه ورود میداد.
* ویتکاف روز چهارشنبه در واشنگتن با رافائل گروسی، دیدار کرد. این دومین دیدار آنها در کمتر از یک هفته بود.
گفت وگوی سلطان عمان و نخستوزیر ایتالیا
در خبری دیگر «هیثم بن طارق» سلطان عمان و «جورجیا ملونی» نخستوزیر ایتالیا، درباره روابط دوجانبه و تحولات مربوط به مذاکرات هستهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا گفتوگو کردند.