قانون‌گذاری، راهکار مقابله با چالش‌های عصر اطلاعات
63

فناوری اطلاعات به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین و سریع‌ترین حوزه‌های علمی و صنعتی، به طور فزاینده‌ای بر جنبه‌های مختلف زندگی انسان تأثیر می‌گذارد. اما به موازات آن، شاهد افزایش میزان داده‌ها و برخی چالش‌های اخلاقی ناشی از استفاده نادرست از این داده‌ها هستیم.

جمع‌آوری داده‌های کاربران، یکی از ارکان اصلی فناوری اطلاعات است و سازمان‌ها و شرکت‌ها برای بهبود خدمات و محصولات خود، نیازمند دسترسی به این داده‌ها هستند. اما یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها این است که بسیاری از کاربران بدون خواندن شرایط و ضوابط، به جمع‌آوری داده‌ها رضایت می‌دهند و عملاً از نحوه جمع‌آوری داده‌ها یا استفاده از آن آگاه نیستند. پس این نگرانی وجود دارد که آیا داده‌های جمع‌آوری شده، به شیوه‌ای اخلاقی و مسئولانه استفاده می‌شود یا سوء‌استفاده از داده‌ها می‌تواند منجر به تبعیض، نابرابری و مشکلات حقوقی شود؟ عدم شفافیت در این زمینه، می‌تواند اعتماد عمومی را کاهش دهد و افراد را نسبت به استفاده از فناوری‌های نوین بی‌اعتماد کند.

همچنین برخی داده‌ها مانند اطلاعات پزشکی، مالی یا شخصی بسیار حساس هستند. جمع‌آوری و ذخیره‌ آنها نیازمند رعایت اصول اخلاقی و قانونی خاصی است و عدم رعایت این اصول می‌تواند عواقب جدی برای کاربران داشته باشد.

فناوری‌های نوین مانند دوربین‌های مداربسته، نرم‌افزارهای ردیابی و سیستم‌های هوش مصنوعی هم امکان نظارت بر فعالیت‌های روزمره افراد را دارند که این نظارت، می‌تواند ناخواسته به نقض حریم خصوصی منجر شود. ازسوی دیگر با توجه به تهدیدات روزافزون سایبری، حفاظت از داده‌های شخصی، یک چالش اساسی است چراکه نقض آن، می‌تواند منجر به افشای اطلاعات حساس و آسیب به افراد و سازمان‌ها شود.

تصمیم‌گیری‌های خودکار که به کمک الگوریتم‌ها و هوش مصنوعی انجام می‌شود نیز چالش‌های اخلاقی خاص خود را دارد. الگوریتم‌ها عموماً از داده‌هایی که در گذشته جمع‌آوری شده‌اند، بهره می‌برند که این موضوع در حوزه‌های مختلف گاه چالش‌برانگیز است. به عنوان مثال اگر یک الگوریتم برای استخدام افراد، از داده‌هایی بهره بگیرد که در گذشته به نفع یک گروه خاص مانند مردان سفیدپوست بوده، این الگوریتم احتمالاً تصمیمات مشابهی خواهد گرفت و به تداوم تبعیض و نابرابری اجتماعی در فرآیند استخدام منجر می‌شود.

ازسوی دیگر بسیاری از الگوریتم‌های هوش مصنوعی به‌ویژه مدل‌های یادگیری عمیق، شامل شبکه‌های عصبی با لایه‌های زیاد هستند که این ساختار پیچیده باعث می‌شود درک نحوه عملکرد و تصمیم‌گیری این مدل‌ها برای انسان‌ها دشوار باشد. در مواردی که تصمیمات خودکارمنجر به نتایج نامطلوب یا آسیب‌رسان ‌شود، شناسایی مسئول خطا، بسیاردشوار است زیرا در این تصمیمات، سیستم‌ها یا الگوریتم‌ها به‌طور خودکار و بدون نیاز به دخالت انسانی، تصمیم‌گیری می‌کنند. حال سؤال اینجاست که مسئولیت به عهده توسعه دهندگان، شرکت‌ها یا خود الگوریتم‌هاست؟ این سؤالات نیازمند بررسی دقیق و تعریف چهارچوب‌های حقوقی و اخلاقی هستند.

چالش‌های یاد شده در فناوری اطلاعات به‌ویژه در زمینه جمع‌آوری داده‌ها، حریم خصوصی و تصمیم‌گیری‌های خودکار نیازمند توجه جدی است. برای مقابله با این چالش‌ها، باید قوانین و مقررات روشن‌تری وضع شود و سازمان‌ها مسئولیت‌پذیری بیشتری در قبال داده‌های کاربران داشته باشند. همچنین ارتقای آگاهی عمومی درباره حفظ حریم خصوصی و اهمیت حفاظت از داده‌ها ضروری به نظر می‌رسد. تنها با رعایت اصول اخلاقی، می‌توان اطمینان حاصل کرد که فناوری اطلاعات به نفع بشر عمل می‌کند و به توسعه پایدار در جامعه می‌انجامد.

سینا آب روشن: عضو انجمن علمی کامپیوتر ایران

اخبار روز

نظر خود را ارسال کنید ...

آخرین اخبار

سدی بزرگ برای جدایی ستاره کنگویی

خسروی: داور واجد شرایط برای اتاق VAR کم داریم!

هوش مصنوعی جدید «گوگل»، گفتار دلفین‌ها را رمزگشایی می‌کند

ترکیب اصلی پرسپولیس مقابل سپاهان؛ حتی شاید بدون تغییر!

ادای احترام به نگهبانان دروازه

اندروید ۱۲ حالا سیستم‌عاملی منسوخ است و دیگر پشتیبانی نمی‌شود

اپل در سه‌ماهه اول ۲۰۲۵ بزرگ‌ترین فروشنده موبایل جهان شد

خانمحمدی: پرسپولیس خودش سرنوشت را دست تیم دیگری داد

گوشی‌های جدید Acer رسما معرفی شدند

لیگ یک را هم با VAR برگزار کنید

پربازدیدترین ها

ترامپ چگونه بازار انرژی جهان را متحول می‌کند؟

موضع‌گیری‌های مهم و دقیق ترامپ درباره ایران

حادثه هواپیمای فوکر ۱۰۰ کارون در فرودگاه مهرآباد

رضایت موسیمانه از اردوی کیش

ورزشگاه آزادی در شرایط تحویل موقت است

تلاش برای بازگشت به زندگی عادی

دقیقی: به جز یک صحنه هیچ موقعیت خاصی به تیم هوادار ندادیم

بانک صادرات ایران دومین شرکت برتر ایران شد

دیدار رهبر انقلاب با مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی آغاز شد

بقائی: ایران درباره توان دفاعی خود مذاکره نمی‌کند

پر بحث ترین ها

نماینده سابق مجلس: اجازه دهیم بررسی لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام به مسیر خود ادامه دهد

۴۶ فلسطینی در حملات روز یکشنبه تل آویو به نوار غزه به شهادت رسیدند

دیدار شورای رهبری حماس با احمدیان

مکرون دست خالی به الیزه برگشت

قیمت بیت کوین، امروز ۲۶ فروردین ۱۴۰۴

این گوشی‌های سامسونگ تا ۶ سال آپدیت اندروید دریافت می‌کنند

با آمریکا در تماس هستیم/ حداقل سه شهروند روس در سقوط هواپیما جان باختند

راهکاری جدید برای تأمین آب تهران

پیکسل ۹a در ویدیوی لورفته از دوربین گلکسی S۲۵ Edge مشاهده شد

قرارداد منعقد شده طرح‌های مسکن به بیش از یک میلیون واحد رسید

برچسب ها