«فشار حداکثری» علیه ایران و تابستان سخت برای مردم عراق
72

آمریکا در آستانه شروع گرمای هوا در عراق مانع واردات برق از ایران به این کشور شده، این در حالی است که نگرانی ها برای جلوگیری از صدور گاز ایران به عراق نیز وجود دارد؛ «احمد موسی» سخنگوی وزارت برق عراق، هشدار داده است که توقف واردات گاز از ایران باعث خواهد شد عراق بیش از ۳۰ درصد از توان تولید برق خود را از دست بدهد.

گارت نادا تحلیلگر اندیشکده «موسسه صلح ایالات متحده» در گزارشی می‌نویسد: در تاریخ ۸ مارس، ایالات متحده معافیتی را لغو کرد که به عراق اجازه می‌داد از ایران برق خریداری کند. این اقدام جدیدترین بخش از کارزار «فشار حداکثری» دولت ترامپ برای قطع منابع درآمدی ایران و وادار کردن تهران به مذاکره درباره برنامه هسته‌ای خود است. این معافیت برای اولین بار در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ تصویب شد، در سال ۲۰۱۸، ترامپ ایالات متحده را از توافق هسته‌ای ایران که در سال ۲۰۱۵ امضا شده بود خارج کرد؛ توافقی که در آن به ایران در ازای محدود کردن برنامه هسته‌ای خود و همکاری گسترده‌تر با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، معافیت از تحریم‌ها داده شده بود.



پس از خروج از این توافق، ترامپ تحریم‌ها را به‌عنوان بخشی از کارزار «فشار حداکثری» خود دوباره اعمال کرد. با این حال، واشنگتن به برخی کشورها از جمله عراق معافیت‌هایی اعطا کرد تا به آن‌ها فرصت دهد تا از وابستگی به انرژی ایران رهایی یابند. در دوران دولت‌های ترامپ و بایدن، ایالات متحده بارها این معافیت را برای عراق تمدید کرد و هم‌زمان بغداد را ترغیب کرد تا به سمت خودکفایی انرژی حرکت کند.



پایان این معافیت تنها یکی از اجزای سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران است، در تاریخ ۴ فوریه، ترامپ یک بخشنامه اجرایی امضا کرد که در آن مقامات آمریکایی را موظف می‌کرد که همه مسیرهای «دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای» را مسدود کرده و با حضور این کشور در خاورمیانه مقابله کنند. این یادداشت شامل اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید و لغو معافیت‌هایی بود که به هر نحوی ایران را از نظر اقتصادی یا مالی مورد حمایت قرار می‌دادند. تحمیل تحریم‌های اقتصادی جدید و اعمال سختگیرانه‌تر تحریم‌های موجود، بخش کلیدی استراتژی ایالات متحده برای کشاندن ایران به میز مذاکره است. «اسکات بسنت» وزیر خزانه‌داری آمریکا در این باره اعلام کرده است که هدف واشنگتن فروپاشی اقتصادی ایران است.



ترامپ بارها تأکید کرده که ترجیح می‌دهد از طریق دیپلماسی، نه اقدام نظامی، برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کند. او در ۷ مارس در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس نیوز گفت: دو راه برای برخورد با ایران وجود دارد، یکی از طریق اقدام نظامی و دیگری از طریق توافق و من ترجیح می‌دهم توافق کنم. مقامات ایرانی دیدگاه‌های متفاوتی درباره تعامل با ایالات متحده دارند، آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران بارها مخالفت خود را با هرگونه مذاکره با واشنگتن اعلام کرده است. پس از آنکه ترامپ فاش کرد که نامه‌ای به رهبر ایران ارسال کرده و خواستار مذاکرات شده است، رهبر ایران بدون اشاره مستقیم به آمریکا اعلام کرد که هدف آن‌ها از مذاکره حل مشکلات نیست، بلکه سلطه‌جویی و تحمیل خواسته‌های خود است.



سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران، اقدام ایالات متحده را محکوم کرد و در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت، اینکه دولت آمریکا تصمیم گرفته مردم بی‌گناه عراق را هدف قرار دهد و آن‌ها را از دسترسی به خدمات اساسی مانند برق به‌ویژه در آستانه ماه‌های گرم سال محروم کند کاملاً تأسف‌بار است.



با این حال، طبق گزارش سفارت آمریکا در عراق، ایران تنها ۴ درصد از برق مورد نیاز عراق را تأمین می‌کرد. مسئله مهم‌تر این است که آیا ایالات متحده عراق را مجبور خواهد کرد که واردات گاز طبیعی از ایران را متوقف کند. عراق سالانه حدود ۳ میلیارد دلار گاز از ایران وارد می‌کند که سوخت نیروگاه‌های برق را تأمین می‌کند. «احمد موسی» سخنگوی وزارت برق عراق، هشدار داده است که توقف واردات گاز از ایران باعث خواهد شد عراق بیش از ۳۰ درصد از توان تولید برق خود را از دست بدهد.



ارزیابی‌ها در مورد تأثیر لغو معافیت‌ها بر وضعیت انرژی عراق متفاوت است؛ برخی آن را یک بحران بزرگ و برخی دیگر یک چالش کوتاه‌مدت می‌دانند. از آنجایی که عرضه انرژی ایران به عراق طی ماه‌های اخیر کاهش یافته است، تخمین زده می‌شود که لغو معافیت‌ها منجر به توقف واردات برق ایران خواهد شد، که برابر با ۴ درصد از مصرف برق عراق است. اگرچه این رقم ممکن است کوچک به نظر برسد، اما با توجه به کمبود برق در عراق، حتی کاهش اندک نیز می‌تواند تأثیرات چشمگیری داشته باشد، به‌ویژه با افزایش دمای هوا و نزدیک شدن به انتخابات ملی عراق در پاییز. دولت «محمد شیاع السودانی» بر خدمات‌رسانی تأکید دارد و بسیاری از عراقی‌ها اذعان دارند که بهبودهایی در این زمینه حاصل شده است، هرچند که هنوز فاصله زیادی با سطح انتظارات مردم دارد. کمبود برق و افزایش رقابت‌های سیاسی در سال انتخابات می‌تواند منجر به ناآرامی‌های اجتماعی شود.



لغو معافیت‌ها بخشی از سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران بود. ایالات متحده و عراق در حال کار از طریق کانال‌های دیپلماتیک برای اطمینان از پیروی بغداد از سیاست‌های آمریکا هستند. عراق در حال حاضر در حال افزایش تولید داخلی انرژی و متنوع‌سازی منابع تأمین برق خود از کشورهایی مانند اردن و عربستان سعودی است با این حال، چالش‌های دیگری مانند افزایش نفوذ اقتصادی چین در عراق و منطقه نیز می‌تواند بر روابط آمریکا و عراق تأثیر بگذارد.


دونالد ترامپبرنامه هسته‌ای ایرانخاورمیانهعراقآمریکا

نظر خود را ارسال کنید ...

آخرین اخبار

تساوی گل گهر و فولاد

شکست خانگی گاندوها برابر چادرملو

تمرین بارانی پرسپولیس قبل از اردو

کارتال: هیچ چیز نرمال نیست

جدال با مدعیان سه قاره

سلیمانی: رقابت با سه تیم قوی عیار تیم را مشخص می کند

«شمس» و «شمسایی» دوشادوش هم در تمرین تیم ملی

ترامپ: چین در واکنش به تعرفه‌های آمریکا اشتباه کرد

ابراز امیدواری سرلشکر باقری برای زندگی ایرانیان همراه با دوستی و برادری

جایگاه محکم حردانی در تیم ملی

پربازدیدترین ها

ترامپ چگونه بازار انرژی جهان را متحول می‌کند؟

حادثه هواپیمای فوکر ۱۰۰ کارون در فرودگاه مهرآباد

موضع‌گیری‌های مهم و دقیق ترامپ درباره ایران

رضایت موسیمانه از اردوی کیش

بانک صادرات ایران دومین شرکت برتر ایران شد

تلاش برای بازگشت به زندگی عادی

ورزشگاه آزادی در شرایط تحویل موقت است

بقائی: ایران درباره توان دفاعی خود مذاکره نمی‌کند

دقیقی: به جز یک صحنه هیچ موقعیت خاصی به تیم هوادار ندادیم

سردار قاآنی: امروز از بزرگ‌ترین شکست رژیم صهیونیستی رونمایی می‌شود

پر بحث ترین ها

نماینده سابق مجلس: اجازه دهیم بررسی لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام به مسیر خود ادامه دهد

نام کشورهای مشتری جاسوس افزار پاراگون افشا شد

حسینی: تساوی ناامید کننده‌ای برای ما بود

افزایش رقم «بن کارگری» از ۱.۴ به ۲.۲ میلیون تومان/ «کمک هزینه مسکن» تغییری نکرد

موضع‌گیری‌های مهم و دقیق ترامپ درباره ایران

توسعه کسب‌وکارهای هوش مصنوعی با همکاری تهران و بلگراد

بازدید دکتر پزشکیان از نمایشگاه «الگوهای مسیر پیشرفت»

ممنوعیت پخش بازی‌های ۳ تیم انگلیسی در کره شمالی!

تهدید استفاده از «مکانیسم ماشه» پوشالی است

الازهر: غزه، سرزمینی فلسطینی باقی می‌ماند

برچسب ها