سه‌گانه‌ای پیرامون مدیریت مصرف فرآورده‌ها در نوروز امسال
46

با پایان دوران تعطیلات نوروزی می‌توان تصویر دقیقی از وضعیت مصرف بنزین در این دوره ارائه داد. در نوروز سال جاری بیشترین مصرف در ۲۹ اسفند با ۱۶۴ میلیون لیتر و کمترین مصرف در اول فروردین با ۱۱۵ میلیون لیتر ثبت شده است. به طور متوسط فقط در طول اول تا ۱۵ فروردین روزانه ۱۳۱ میلیون لیتر بنزین مصرف شده که جمعاً چیزی حدود ۱.۹۶ میلیارد لیتر می‌شود.

پویا نعمت‌اللهی کارشناس صنایع پایین دستی نفت: با پایان دوران تعطیلات نوروزی می‌توان تصویر دقیقی از وضعیت مصرف بنزین در این دوره ارائه داد. در نوروز سال جاری بیشترین مصرف در 29 اسفند با 164 میلیون لیتر و کمترین مصرف در اول فروردین با 115 میلیون لیتر ثبت شده است. به طور متوسط فقط در طول اول تا 15 فروردین روزانه 131 میلیون لیتر بنزین مصرف شده که جمعاً چیزی حدود 1.96 میلیارد لیتر می‌شود.



اگر این بازه را اندکی به عقب برده و از 25 اسفند ماه محاسبه کنیم آنگاه به رقم متوسط 134.5 میلیون لیتر می‌رسیم که حاکی از مصرف اعجاب انگیز قریب به 2.9 میلیارد لیتر بنزین فقط در عرض سه هفته است.



این در حالی است که در سال گذشته میانگین مصرف روزانه‌ی بنزین حدود 124.5 میلیون لیتر در روز بوده است.  بدین ترتیب در سال جاری میزان مصرف 15 روزه‌ی فروردین در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود 9 درصد بیشتر شده است.



چکیده‌ی این اعداد را باید همین 9 درصد دانست. به عبارت دیگر انتظار می‌رود در سال جاری میزان متوسط مصارف بنزین حدود همین میزان به نسبت سال قبل رشد کند.



اول اینکه چگونه ممکن است که صنعت تولید و توزیع فرآورده‌ در مجموعه‌ی صنایع پایین‌دستی نفت کشورمان به یکباره در معرض چنین افزایشی قرار گیرد و توان مدیریت مطلوب آن را داشته باشد به گونه‌ای که در طول این ایام کوچکترین گزارشی از کسری یا عدم تامین یا نقصان توزیع فرآورده در هیچ گوشه‌ای از پهنای گسترده‌ی کشورمان گزارش نشده باشد؟



در آستانه‌ی نوروز امسال و با اهتمام جهادی کارکنان صنعت نفت کشورمان در بخش‌های بالادستی و پایین‌دستی بود که کشور در موقعیت آرامش قرار داشت و سفرهای بدون دغدغه‌ای را برای مردم رقم زد. حجم تلاش‌ها واقعاً اعجاب انگیز است. ذخیره‌سازی احجام فرآورده از مدت‌ها قبل انجام شده و برنامه‌ریزی‌های لازم برای تولید تغییر نسبت فرآورده‌های تولیدی در صنایع پالایشی، برنامه‌های حمل و نقل فرآورده با مخزندار ریلی، خطوط لوله، نفتکش‌های جاده‌ای، شناورهای آبی و همچنین تعیین و اجرای نسبت‌های مشخصی از واردات فرآورده در دستور کار بوده است.



فقط در بخش نفتکش‌های جاده‌پیما، ناوگانی با قریب به 16500 دستگاه نفتکش چهت حمل‌و‌نقل فرآورده‌ها به خدمت گرفته شدند.



دوم اینکه افزون بر موضوع بنزین، دو فرآورده‌ی دیگر نیز بایستی مدیریت می‌شدند. 



در دورانی که صنعت گاز کشور با ناترازی مواجه بود، بخشی از تامین سوخت نیروگاهی از طریق گازوییل و نفت‌کوره باید تامین می‌شد، آن هم در دوران زمستان که اوج مصرف سوخت‌های حرارتی است و فراورده‌های جایگزین نیز بخشی از سبد مصرف نیروگاه‌ها بود. در عین حال گازوییل نیز علاوه بر بخش حرارتی و صنعتی، سوخت قابل در بخش حمل‌و‌نقل سنگین کشور است و تعداد بسیار زیادی از مردم کشورمان با همین وسایل به مسافرت‌های نوروزی عازم می‌شوند.



به همین خاطر به نظر می‌رسد با مثلثی از فرآورده‌های نفتی مواجه هستیم (بنزین و گازوییل و نفت‌کوره) و در مقطع نوروز مقارنت عجیبی به لحاظ همزمانی در اوج مصارف این سه فرآورده حادث می‌شود.



اما امسال در هیچ رسانه‌ای گزارش مشخصی از اختلال یا نقصان یا کسری در هیچکدام از این فرآورده‌ها منتشر نشد.  



سوم اینکه کوشش فرزندان این کشور در صنعت نفت قطعاً مایه‌ی تقدیر و تحسین است اما در کنار آن باید به این نکته هم توجه کرد که استمرار این شیوه اساساً نه منطقی و نه ممکن است. کارکنان این صنعت تمام همت خود را بسیج کردند که هموطنان‌شان در آرامش و آسایش به تعطیلات نوروزی بروند.



اکنون وضعیت مصرف به صورتی در حال افزایش است که چه‌بسا در آینده‌ی نزدیک میزان مصرف معمولی کشور به سطح مصرف نوروز امسال برسد. در این صورت باید چه کار کرد؟



تاکنون هر میزان تقاضا برای بنزین به طور مکفی اجابت شده است اما آیا با افزایش مصرف به نرخ کنونی می‌توان شرایط را همواره شبیه شرایط نوروزی مدیریت کرد؟ طبعاً اگر این وضعیت موقتی بود، این امکان وجود داشت که بتوان آن را مدیریت کرد (شبیه ایام نوروز). اما شرایط به‌گونه‌ای است که وضعیت ناترازی استمرار خواهد داشت. چشم‌انداز مشخصی هم برای تثبیت وجود ندارد. به بیان دیگر هر اندازه که میزان تولید در پالایشگاه‌های موجود افزایش یابد، طبعاً به مصرف داخل خواهد رسید. هیچ نقطه‌ی معینی به‌عنوان نقطه‌ی سربه‌سر قابل تعریف نیست.



چند روز قبل یک مقام ارشد شرکت ملی پالایش و پخش اعلام کرد که در سال 1403 روزانه حدود 121 میلیون لیتر بنزین و 116 میلیون لیتر گازوییل تولید می‌شد. مقایسه‌ی این میزان با آنچه که میزان متوسط مصرف کشور است، می‌تواند مبنای تعیین مسیر حرکت این صنعت در مقاطع پیش رو باشد//.


مصرف بنزینبنزین

نظر خود را ارسال کنید ...

آخرین اخبار

گلکسی زد فولد ۷ به تراشه Snapdragon ۸ Elite For Galaxy مجهز می‌شود

با هم جلوی حاشیه‌سازی‌ها را می‌گیریم

آپدیت رابط کاربری سامسونگ اختلال دارد

محتوای سبد خرید داخلی کارتال لو رفت؟

تغییرات جدید در سود بازرگانی واردات گوشی همراه

همکاری هیأت فوتبال و باشگاه‌ها؛ حلقه مفقوده

گمانه‌زنی‌ها پیرامون پیوستن مرت هاکان یانداش به پرسپولیس

در بازی DMZ Nuclear Survival با خرس‌ها دوست شوید!

یحیی درست بردار پرسپولیس نیست

سم آلتمن می‌گوید مدل GPT-۴ «افتضاح» است؛ جایگزینی با مدل جدید GPT-۴o

پربازدیدترین ها

ترامپ چگونه بازار انرژی جهان را متحول می‌کند؟

موضع‌گیری‌های مهم و دقیق ترامپ درباره ایران

حادثه هواپیمای فوکر ۱۰۰ کارون در فرودگاه مهرآباد

رضایت موسیمانه از اردوی کیش

بانک صادرات ایران دومین شرکت برتر ایران شد

ورزشگاه آزادی در شرایط تحویل موقت است

تلاش برای بازگشت به زندگی عادی

دقیقی: به جز یک صحنه هیچ موقعیت خاصی به تیم هوادار ندادیم

بقائی: ایران درباره توان دفاعی خود مذاکره نمی‌کند

دیدار رهبر انقلاب با مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی آغاز شد

پر بحث ترین ها

نماینده سابق مجلس: اجازه دهیم بررسی لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام به مسیر خود ادامه دهد

واشنگتن در ابهام

رحیمی: امیداورم شانس حضور در مسابقات جام جهانی را داشته باشم

وزیر امور خارجه ایران و سودان دیدار کردند

گل‌گهر سیرجان ۲ – نساجی ۱؛ حسرت گل به خودی

راهکاری جدید برای تأمین آب تهران

افزایش ۲۰ درصدی پروازهای بین المللی در کشور

مورینیو: از فوتبال ترکیه یاد می‌گیرم!

حمله موشکی یمن به مقر وزارت جنگ رژیم صهیونیستی

یاسین اولین خروجی قطعی پرسپولیس؟

برچسب ها