در سالهای اخیر کمبود منابع برای تامین مالی طرحهای انرژیهای تجدیدپذیر مهمترین مانع برای توسعه انرژیهای نو مطرح شده است و اکنون با تدوین و ارائه بسته ارزی و ریالی انتظار میرود که سرمایهگذاران با خیال آسودهتری وارد این عرصه سودآور شوند.
توسعه انرژیهای تجدیدپذیر با توجه به بروز ناترازی شدید در حوزه انرژی مورد توجه جدی دولت چهاردهم قرار گرفته است. مسعود پزشکیان رئیسجمهوری بارها بر توسعه این نوع انرژی و رفع موانع آن تاکید کرده است.
رئیس جمهور در جلسهای بر رفع موانع توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر تاکید کرد که نکته اصلی و محوری مدنظر دولت، رسیدن به نصابی از ظرفیت تولید برق است که بتواند در دوره اوج مصرف در تابستان سال آینده را به شکل مطلوب مدیریت کند.
پزشکیان افزود: بهترین روش برای پیشبرد اجرای تصمیم این است که یک کنسرسیوم با محوریت معاونت انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق وزارت نیرو تشکیل شود تا به شکل یکجا و کلی برای خرید پنلهای خورشیدی اقدام کند.
رئیس جمهور گفت: کنسرسیوم مذکور تجهیزات نیروگاهی مورد نیاز را با کمترین قیمت و بالاترین کیفیت تامین و در داخل میان مجریان توزیع کند.
برنامهریزی برای احداث ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی نیز در جریان است. عباس علی آبادی وزیر نیرو با اشاره به استفاده حداکثری این وزارتخانه از ظرفیت بخش خصوصی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اعلام کرد که قراردادهایی برای احداث ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی با وزارت نیرو منعقد شده است.
پیشبینی میشود از این برنامه حدود ۲۴۰۰ مگاوات تا تابستان سال آینده به بهرهبرداری برسد و با تجمیع سایر تولیدکنندگان، ظرفیت تولید نیروگاههای تجدیدپذیر به پنج هزار مگاوات برسد. علیآبادی همچنین برنامه دولت برای تولید ۳۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در چهار سال آینده را تشریح کرد.
یکی از موانع پیش روی این توسعه، تامین منابع مالی بود؛ بانک مرکزی برای رفع این نگرانی اقدام کرده و با همکاری وزارت نیرو و صندوق توسعه ملی بسته تامین مالی ارزی و ریالی را برای تسهیل و رفع موانع طرح احداث نیروگاهها اعلام کرده است.
بر اساس این بسته، بانک مرکزی موظف است اقدامات لازم جهت تسهیل در معرفی طرحهای اولویتدار و دارای مجوز شورای اقتصاد را به منظور دریافت تسهیلات فاینانس خارجی انجام دهد. صندوق توسعه ملی نیز موظف است اقدامات لازم را جهت اعطای تسهیلات ارزی و ریالی مطابق با شیوهنامههای مصوب صندوق انجام دهد.
سرمایهگذاران طرحهای اولویتدار در حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر که دارای منابع ریالی مکفی هستند، جهت تخصیص ارز برای واردات تجهیزات مرتبط با تائید وزارت نیرو در اولویت قرار میگیرند.
اعطای تسهیلات بانکی به سرمایهگذاران طرحهای نیروگاههای تجدیدپذیر تا انتهای سال ۱۴۰۵ با تأیید هیات عالی بانک مرکزی میتواند از رعایت مقررات نظارتی و احتیاطی مستثنی شود.
از سوی دیگر شبکه بانکی کشور نیز مجاز است به منظور تامین منابع ریالی مورد نیاز طرحهای نیروگاههای تجدیدپذیر، در صورت توجیه پذیری و پذیرش عاملیت طرحهای مورد تایید وزارت نیرو، نسبت به ارائه درخواست خود جهت صدور مجوز انتشار گواهی سرمایهگذاری خاص اقدام کند.
همچنین شبکه بانکی میتواند برای تامین سرمایه در گردش طرحهای حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر از ابزارهای تامین مالی زنجیره تولید استفاده کند.